OFFICIUM LECTIONIS

OFFICIUM LECTIONIS

Carta a la mare
Sant Lluís Bertran

El dominic fra Lluís Bertran (València 1526-1581) era fill del notari Joan Lluís Bertran i de Joana Àngela Eixarc. A esta darrera li escriu una carta en 1577 quan marxa a Castella a preparar-se per a ser mestre d’estudiants. Prega insistentment que es console i tinga cura de casa i dels germans. Confia que la separació serà beneficiosa, igual que va ser la separació de sant Agustí i de sa mare. En aquell cas Déu va traure profit fins i tot d’una mentida del futur bisbe d’Hipona «perquè d’allò que els hòmens tenen per mal, d’allí trau Ell molt gran bé». L’absència va ser breu. A Villaescusa de Haro el van dissuadir del seu propòsit i va tornar a València, on va ser mestre de novicis. F. Xavier Martí.

La gràcia del Senyor sia en tots, amén.

No deixe de pensar i haver moltes voltes pensat en la fatiga gran que vostra mercé havia de prendre en ma partida per a Castella, pensat en més flaqueses i enfermetats, ab les quals no podria sustentar els treballs de Castella [...] i, no obstant això, tindrà moltes altres raons per a queixar-se de mi com l’haja deixada en aquest temps i d’esta manera sense dar-li’n part.

Sols li suplique per la Passió de nostre senyor Jesucrist que es console i tinga per cert que, si jo pensàs no ser profit per a mi, i descans espiritual de vostra mercé i de mos germans, jo no ho haguera fet. I, perquè més es console, li pregue que pense en allò que feu sant Agustí a sa mare, que, desitjant ella que [no] se n’anàs de sa companyia, i ab moltes llàgrimes suplicant-lo, en tant, que ell li prometé que no ho faria; i després, mentitus est matri suae, que vol dir: mentí a sa mare. Per la qual anada fon tan angoixada sa mare, pensant en la ruïna I perdició de son fill, no considerant els grans secrets de Déu, perquè d’allò que els hòmens tenen per mal, d’allí trau Ell molt gran bé; perquè, l’apartar-se ell de sa mare, la mare ab més eficàcia pregava per ell, i ell aportà en tan bona part, que, estant allí, fon convertit i fet pilar i doctor en l’Església: que poguera ser, si no haguera mentit a sa mare, mai fora el que hui és. Encara que no hi ha proporció en ell i jo, però confie molt en Nostre Senyor que mirarà les bones pregàries de vostra mercé i la meua bona voluntat, que no deixarà, com a Pare, d’apiadar-se de mi. I així li pregue que es console, que jo confie en Déu que esta angoixa redundarà en una o moltes consolacions; perquè la refecció corporal moltes voltes causa pena, encara que altres, consolació, però l’espiritual mai, sinó molt gran profit; i així crec que serà aquesta. I així altra volta li suplique quant jo puc, que es console i procure de viure perquè mire en el recer i descans de sa casa i de mos germans; perquè d’altra manera ofendrà a Déu, i rebria pena sabent la desconsolació de vostra mercé. Jo avisaré, quan sia assentat, a on he d’estar a vostra mercé, perquè em puga escriure.

[...]
I no dic més, sinó que suplique a Nostre Senyor que console a vostra mercé i a mos germans i reste en sa guarda, i vaja en mi, i quan sia servit ens pugam veure ab alegria, perquè després anem a la glòria. Qui per vostra mercé i sa consolació i de mos germans a Nostre Senyor prega, son fill, indigne frare, i el menor, de predicadors.

(Carta de Lluís Bertran i Eixarc a Joana Àngela Bertrana, mare seua; fragment adaptat)

Nota: La carta fou copiada per Nicolau Figueres al final del manuscrit de Jaume Falcó titulat Historia de las cosas más notables pertenecientes al convento de predicadores de Valencia. També la va copiar Josep Teixidor en els seus Anales del Real Convento de Predicadores de Valencia. La va publicar Max Cahner en 1978: Epistolari del Renaixement 2, Clàssics Albatros, València, pp. 127-128.[...]

Hui Jesucrist passa a l’edat de l’adolescència que comença d’entrar en el dotzé any. Diu sant Lluc que les gents en el dia de la festa venien al temple, i així mateix Josep i la verge Maria i Jesús petit. On, com un dia vingués la Verge Maria amb Jesús i Josep, i se’n tornassen del temple, que era en Jerusalem, ells lleixaren l’infant i se l’oblidaren. Mes ¿com es pot fer que així se l’oblidassen i no el menassen amb si? Raó hi ha, car llavors, quan anaven el temple, les dones anaven i venien totes en una a una part per un camí, i els hòmens així mateix d’altra part per altre camí; mes els xics podien anar a vegades amb els pares i a vegades amb les mares, i Jesucrist, anant al temple, anà amb Josep, mes a la tornada, pensà’s Josep que tornaria amb sa mare, i la verge Maria es pensava que tornàs amb Josep, així com havia anat amb ell. Mes com la Verge Maria veu venir a Josep sense l’infant Jesús, fou molt torbada, et non sine causa, car tant era l’amor que ella li portava, que si totes les dileccions i afeccions que totes les mares del món porten envers sos fills eren o es podien ajustar, no es podrien igualar a l’amor i afecció de la verge Maria. I la verge Maria havia dos claus de dolors ficats en si. El primer era que pensava i dubtava que Herodes no l’hagués matat. L’altre era que dubtava que no se n’hagués muntat ja en el cel; però açò no ho pensava de manera ferma, per ço com, si ho hagués fet, ella ho sabria. [...] Finaliter pensaven i deliberaren que tornassen a Jerusalem per cercar-lo, i així ho feren; i així com entraren en Jerusalem, totes les dones i qui la coneixia es meravellaven molt i li demanaren per què era tornada, i ella responia que havia perdut són fill [...] I, com vingué al temple, se n’entrà ací, i veu que l’infant Jesús els isqué a carrera.
[...]

Per què, tornant a l’evangeli, diu sant Lluc que trobaren Crist ‘assegut entre els doctors, escoltant-los i preguntant-los de tot’. I diu Beda que Jesucrist seia en terra, a manera de deixeble, ço és contra aquells que deien que Jesucrist seia en lloc alt, però és més cert que assumí la forma de deixeble. [...] vingué la Verge Maria, entrant pel temple; veu son fill Jesús, i digué: ‘Ton pare i jo et buscàvem amb ànsia’. I aquells rabins digueren: ‘Bona dona, cert vós haveu molt bon fill. L’heu fet erudit en ciència, i encara serà home molt més savi ’. I ells eren cecs, que no el coneixien.
[...]

Ítem, havem ací altra moralitat: que no devem dir paraules vanes ni parlar aquelles. I deveu notar que en set maneres es deien o es proferien les paraules vanes. La primera és jactància, dient: ‘Jo dejune tants dies la setmana, o vist cilici’, i semblants paraules. I a tals els passa com a la gallina, que quan haurà post els ous, crida ‘cacacà’, i no pot callar fins que li han llevat l’ou. Així és d’aquests hòmens que es jacten, que aquelles coses que fan perden, així com si no havien fet res. La segona manera és quan alguns difamen són proïsme, encara que diguen veritat, car gran pecat és imposar mala fama [...] La terça manera és jurar en va, allà on utilitat o necessitat no requereix. La quarta manera és jurar fals, comprant o venent no volent lliurar a son amic de pena. La cinquena és jurar pels membres de Déu, i és tant com si el crucificaven o l’esquarteraven. La sisena és jurar infidelment, ço és renegant, etc. La setena és blasfemant aquell, i és major pecat que matar mil hòmens.
(Fragments adaptats)

Nota. El sermó fou editat per Gret Schib: Sermons, vol. IV, Barcino, Barcelona 1977, pp. 283-290.
Share by: